zaterdag 14 mei 2011

Zaterdag 14 mei: Hutchinson, KS naar Hutchinson, KS (3 mi / 5 km:-)

Zoals verwacht is het nog ’s morgens steeds zwaar bewolkt, winderig en frisjes. Een echte ‘Downday’ dus en om ons toch te vermaken op het altijd bruisende platteland, heeft George gisteren al kaartjes besteld voor de IMAX-film ‘Tornado Alley’. Die hebben we natuurlijk vorige week al gezien, maar deze versie is met de originele verhaalstem van Bill Paxton (die uit de film ‘Twister’).
Na het eerste IHOP-ontbijt van de tour komen we na 7 minuten rijden (een eitje vergeleken met de eerdere ellenlange ritten) bij de ‘Cosmosphere’ aan. In de entree lopen we meteen tegen een prachtige ‘Lockheed SR71 Blackbird’ aan (een onbewapend tweepersoons gevechtvliegtuig uit de jaren zestig). Erachter hangt aan de muur 1-op-1 nep-Space Shuttle aan de muur.
Het grote gebouw is ook meteen ‘Hall Of Space Museum’ en we zien een werkelijk zeer uitgebreide verhaallijn over het onstaan en de ontwikkeling van de ‘Space Race’ tussen de VS en de USSR. Het museum is een van de drie in de wereld waarin een verzameling van echt gevlogen materiaal uit de vroegere bemande ruimtevluchten tentoongesteld wordt. Originele delen van het Mercury-, Gemini- en Apolloprogramma zijn te zien, waaronder de echte Apollo13-cabine, V2-raketten en Maanlanders. Je kunt er uren ronddwalen, werkelijk fantastisch!
Om 15:00 uur is het tijd voor de ‘Tornado Alley’-film. De zaal is maar de helft van het Omniversum en oogt ouder (1967 tegenover 1984 van het Oniversum) en is tot de nok gevuld met bezoekers. Leuk om met onze groep echte chasers de film nog een keertje te zien. Direct erna zien we de IMAX-film ‘Hubble’, waarin het verhaal van de ruimtetelescoop wordt verteld, met de nadruk op de reparatiemissies. Het begin en einde laat een fraai computerbewerkt uitzicht vanuit de Orionnevel zien en een snelle reis tussen duizenden sterrenstelsels.
Om 17:00 uur komen we weer naar buiten en via de ‘Liquor store’ (hik!) rijden we naar ons hotel. Iedereen is zeer te porren we de ‘China Star’ en een lopend buffet voor 11 Dollar smaakt meer dan prima. Om 19:00 uur zitten we al op onze kamer en bloggen we deze update en kijken we de neverending story ’The Tornado Hunt’ op ‘The Forbidden Channel’ (‘The Weather Channel’ voor chasers).
Morgen is het om 10:00 uur verzamelen; we gaan back to Norman, OK. Een eerste aanzet naar Texas? De weersvoorspellingen voor de eerste dagen zijn niet super: iets warmer (wel zo’n 60 F;-) en vrijwel onbewolkt (goed voor de opwarming). Pas vanaf dinsdag iets er weer wat buienactie in de atmosfeer te verwachten...

Oja, voor nog meer tourfoto’s kun je naar de site van Thad Bowling (de ‘Weatheraholic’) gaan: http://kingkey.smugmug.com/TornadoChase2011

De plek van ons tijdverdrijf van vandaag.

Links de Shuttle en rechts voorkant van de 'Blackbird'.

Een panarama van de 33 meter (!) lange SR-71.

De namaak Space Shuttle aan de muur.

Buiten staat nog een raket opgesteld.

De ECHTE Apollo13-controlekamer uit 1970.

Onze IMAX-films.

De 'controlekamer' van het IMAX-theater.

Nog even poseren voor de poster.

In de George-bus: Roelof, Bob, Rik, Sean en Nathan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten