donderdag 5 mei 2011

Do. 5 mei: Bezoek Omniversum

Welkom op het webblog van Bert van Dijk en Roelof Mink! Zoals waarschijnlijk bekend, zijn wij weer storm chasen in Tornado Alley. Boelie gaat deze keer niet mee ivm met andere vakantieplannen: tyfoons (?) op de Philippijnen. Ook deze keer kozen we voor Cloud9tours en wel voor Tour1 (7 t/m 22 mei). Al in augustus vorig jaar borrelde het chase-gevoel weer zodanig op, dat we weer bij Charles Edwards hebben geboekt. We hopen nu meer spectaculair weer mee te gaan maken, want mei 2009 was eigenlijk een klein debacle vanwege het ontbreken van de belangrijke ''supercell''-ingredienten (o.a. te weinig vocht, onvoldoende onstabiliteit en bovenstroom te noordelijk) en dus ook de mogelijkheid voor het ontstaan van tornado's. Het bleek dat jaar een bijzonder slecht tornadoseizoen. Maar qua chase-sfeer en -lol was het dat jaar voor ons gelukkig wel een succes en de ruim 7.200 kilometer (in vijf staten!) gaven ons een mooie (en vooral ruime) blik op de karakteristieke Great Plains.

Naast een blik Amerikanen, Engelsen en Australiers, zijn er o.a. ook Kroaatse en Venezolaanse slechtweerliefhebbers van de partij. Weer een bont chasers-gezelschap, dus, maar dat zijn we gewend bij Cloud9. We vliegen met KLM (6 mei heen via Detroit en 22 mei terug via Minneapolis). Op deze webblog kunnen jullie onze chase-ervaringen bijhouden je je als volger aansluiten en zonodig reageren. We hopen elke dag wel voldoende tijd vrij te kunnen maken om een dagelijks (foto)verslag te plaatsen, want soms is dat, even snel voor het ontbijt (gaaap!) of net voor het slapen gaan (wederom gaaap!) vaak een last-minut actie. Maar enkele foto's selecteren gaat vrij snel en een foto zegt immers meer dan...

Qua apparatuur gaat er vrijwel hetzelfde mee als in 2009. Roelof heeft een Canon D7 erbij aangeschaft en ik, naast de 40D, een Sony DSC HX1 compact camera. En met de vorig jaar gekochte Lightning Triggers wordt de kans op een mooie ontlading op de chip (zelfs overdag) weer een stuk groter. Onze bekende breedbek-lenzen (van 8 tot 17 mm) en ''Powerful Lens'' (100-400mm) hebben natuurlijk ook weer een plekje in de koffer van 20-plus kilo gevonden. Roelof filmt weer met zijn Panasonic HD-camera en ik hoop deze keer wat geslaagde panoramafoto's te maken. Enfin, aan onze spullen zal het niet liggen... nu moeten die Amerikaanse weergoden nog meewerken.

Tussendoor: op zondag 10 april was de bekende chaser Sean Casey in het Omniversum ter promotie van zijn IMAX-film ''Tornado Alley''. Helaas las ik (Bert) het bericht pas 's avonds, anders waren we zeker wel even gaan kijken. Maar misschien komen we de enthousiaste tornadodoorkruiser wel tegen op zijn werkterrein, net als in 2009, met een enthousiast ''storm talk'' onderonsje. De TIV2 zie je in elk geval niet snel over het hoofd, evenals de 60 man tellende armada van het professionele Vortex-team o.l.v. Josh Wurman. Op 11 april toonde EenVandaag een reportage met een interview met Sean Casey, die voor filmpromotie in Den Haag was. Ook twee Hollandse tornadojagers Arno Paanstra en Wouter de Baar, die in mei drie weken touren, kwamen aan het woord. Zie: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/37608/tornado_chasers_in_nederland_ontmoeten_sean_casey

Belangrijke weervoorspellingssites:

- StormPredictionCentre:
http://www.spc.noaa.gov/products/watch/

- De Amerikaanse ''Buienradar'':http://www.tornadoalleylive.com/subindex/weather/maps

Als ideaal voorproefje op onze reis zagen we zelf, een dag voor vertrek, de IMAX-film in het Omniversum. Samen met vijf andere weerliefhebbers waanden we ons in het extreme weer en reden we ondermeer (virtueel) mee in de TIV2. De film geeft een bijna levensechte blik op de indrukwekkende weersverschijnselen in Tornado Alley, slechts de geur en de wind ontbreekt in je stoel. Evenals de Discovery-serie ''Storm Chasers'', worden alle beelden die in enkele maanden verzameld zijn, in slechts enkele uren gepropt. De werkelijkheid van het chasen is natuurlijk anders. Dagelijks veel kilometers maken voor soms een deceptie als afsluiter. De kans op het zien van een tornado wordt meestal geschat op minder dan 5%, dus een flinke dosis chasers-geluk komt zeker om de hoek kijken. Maar er zijn ook vaak verrassingen, zoals schitterende avondluchten, spectaculair onweer, indrukwekkende wolkenformaties enz. enz.

Enthousiast staan we voor het Omniversum.


Met een klein groepje naar de film. v.l.n.r, b.n.o. Bertus, Boelie, Roelof, Bert, Henk en Jan.


Natuurlijk moeten de twee chasers ook even door het bekende ''Tornado-gaatje'' koekeloeren! ;-)

Enfin, vanaf zaterdag weten we hoe de (weer)kaarten op de Great Plains geschud zijn en gaan we echt op pad. Wie weet is ons chase-terrein wel verlegt naar ''Dixie Alley'', de staten Alabama, Missisippi, Louisiana enz. Zoals bekend vond daar afgelopen april een zeldzame ''tornado outbreak'' plaats (sinds 1974 niet zo meer voorgekomen!) en meer dan 300 mensen vonden de dood. Dat is nog steeds de tragische keerzijde van het schitterende natuurgeweld waar we juist naar op zoek zijn... de tornado!

(Voor de hele blog geldt: klik op de foto voor een vergroting).

1 opmerking:

  1. Ik hoop dat jullie een fijne vlucht hebben gehad. Natuurlijk duimen we (Billy en ik) voor beter chase weder dan in 2009!Veel geluk jongens!!! X (Christine)

    BeantwoordenVerwijderen