vrijdag 20 mei 2011

Donderdag 19 mei: van Wichita, KS naar Pratt, KS (401 mi / 642 km)

De omstandigheden voor vandaag zijn goed te noemen! Er is een 10% kans op tornado’s in het westelijke deel van Kansas uitgeroepen.
Er is een ‘Dry line’, gekoppeld aan de ‘Jetstream’, die vanuit Texas de staten Kansas en Oklahoma binnenloopt. De ‘Jetstream’ is zuidwestelijk. Er is een ‘Midlevel’-wind die uit het zuiden komt en een ‘Backing wind’ uit het zuidoosten. Deze drie windrichtingen op verschillende hoogten zullen een bui de hoog genoeg stijgt de benodigde rotatie kunnen gaan geven. Door de zuidoostelijke wind is er voldoende vocht aanwezig (uit de Golf van Mexico) en de ‘Dry line’ duwt de vochtige lucht omhoog, zodat de kans op Cumulonimbus wolken groot is.
Om 10:00 uur is het verzamelen en we ontbijten naast het hotel bij Denny’s. Omdat er een busband vernieuwd miet worden, rijden we pas om 11:30 uur weg richting Pratt.
Na een uur parkeren we daar bij een tankstation en wachten af. Het is een komen en gaan van chasers en ook de TIV2 rijdt langs. Vandaag moet het toch gaan gebeuren! Na enkele uren zijn er veelbelovende echo’s op de scans te zien en we rijden noordelijk richting een cel. Veel doet deze echter niet en we pikken een andere op het scherm. Deze groeit snel uit tot een prachtige pannenkoek en we maken snel wat opnamen alvorens we worden gegrepen door regen en wind. De bui verplaatst zich echter zo snel dat we de chase moeten afkappen omdat we niet meer voor de bui kunnen komen. Aangezien er een lijn van buien is ontstaan kunnen we de volgende chase inzetten.
In de buien die zijn ontstaan is echter geen rotatie te bespeuren, zodat ze niet direct ‘tornadic’ zijn. Als we rond 18:30 uur tenslotte achter een fraai exemplaar kunnen komen, maken we een fotostop. Het is een schitterend beeld van de wegttrekkende bui: een mooie ‘Hail shaft’, enorme ‘updraft’, lange schaduwlijnen en prachtige kleurschakeringen, zowel in de bui als in het uitgestrekte landschap! Een echte wauw!-situatie. Helaas laat een tornado zich niet zien, vanwege gebrek aan rotatie.
Als we doorrijden zien we een fraaie LP-bui hangen en het gebied erachter geeft prachtige ontladingen. Snel weer een fotostop inplannen, maar na vijf minuten worden we verrast door ‘Quarter size hail’ en rennen de bussen is. Er zit niets anders op dan verder te rijden, want ook het licht verdwijnt langzaam. We besluiten om door te rijden naar Pratt en daar nog snel een McDonald’s naar binnen te werken. Geen tijd voor bloggen en snel naar bed...
10:00 is het weer verzamelen....

De zwarte chase-auto van Scott en Dave.

Ontwikkelende buien in het eerste uur van de chase.

De eerste bui bereikt cumulonimbus status.

Mooie Jacob's-Ladder.....

Regengordijn onder de eerste bui.

Roelof heeft de eerste bliksem te pakken.

Aambeeld van de 2e bui met 10mm groothoek.

Nu onder de 2e bui, met Bert zijn fisheye.

Wat Mammatus onder de 2e bui.

Langs de weg naar de achterkant van de bui.

Mooie 'Hail shaft' aan de achterkant.

Buien papparazzi.

Overzicht van de 2e bui.

Schitterende schaduwlijnen door laagstaande Zon.


Mooid


Bliksem bij een mooie rotatiewolk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten