zaterdag 21 mei 2011

Vrijdag 20 mei: van Pratt, KS naar Wichita, KS ( 320 mi / 512 km)

s’Ochtens zoeken we eerst naar onbijtplaats en komen een oud Mexicaans restaurantje binnen. Na een verbluffend snel geserveerd (en uitstekend!) ontbijt, vertrekken we naar Greensburg, KS. Greenburg werd in 2008 wereldnieuws, omdat daar rond 20:00 uur een
allesvernietigende EF5-tornado huishield en er helaas 9 doden te betreuren waren. De sporen van het geweld zijn nog steeds zichtbaar en het dorpje wordt nu zo goed als het lukt herbouwt.
Na een uurtje popt de eerste storm op de rader tevoorschijn en na een korte rit belandden we op een zandweg voor onze eerst bui uit. Meer dan regen leverde het niet op en we zetten onze koers richting een tweede, meer indrukwekkendere cel, die zich achter de eerste vormt. Een groot deel van de dag is deze zware bui ons doelwit. Voor de eerstvolgende uren is dit het plan: steeds weer vooruit de bui zien te komen, een fotostop inlassen en daarna weer kijken hoe de ontwikkelingen zich voordoen, totdat de regen ons weer inhaalt. Dit patroon herhalen we een stuk of drie keer, wat soms mooie plaatjes oplevert. Op een gegeven moment vormt zich achter de dreigende bui een ’Wall cloud’; een teken van een mogelijk ontwikkelende tornado! Maar ondanks de aanwezige rotatie, vormde zich geen
tornado. Het blijft ons nog steeds niet echt meezitten op tornadogebied.
Tegen het einde van de middag schakelen we weer over op een andere bui die een mooie schouwspel gaf bij een ondergaande Zon. Prachtige kleurschakeringen (van blauw, paars, rose, oranje en bruin) waren te zien en de paparazzigroep klikte er flink op los, met een karakteristieke windmolen op de voorgrond. Beslist de mooiste kleurrijke avondlucht van de tour.
Het is inmiddels donker geworden en de energieke bui geeft veel ontladingen; een ideale kans voor een leuke serie ’lightning shots’. Een voorwaarde is dat het wel droog moet zijn en de bui produceert voorlopig nog flinke slagregens. Bij een snelle stop langs de weg gooien en de deur en voorraam open, maar onze camera’s (including us) worden te nat. Roelof probeert door de voorruit enkele pogingen met de 10 mm op circa 15 seconden en verschalkt een paar gave ontladingen. Na 15 minuten lijkt het droog te worden en een tweede stop is een feit. We staan in het open veld naast de weg en de ‘lightning triggers’ doen hun werk. Bert schiet een serie ideale Cloud9-promo-opnamen met de George/Charles bus op de voorgrond. Eindelijk een klein succes! De bui trekt snel verder en Roelof maakt een opnamen van het geheel, met een aantal sterren als begeleiders.
Vervolgens willen we weer verder, maar de bui is over het hoogtepunt heen en de ontladingen zijn sporadisch geworden. Charles besluit om aan een avondeten te denken en na een uur of twee rijden, komen we Wichita, KS binnen, om bij Denny’s een zeer late burger en/of wings met friet te verorberen. Het is inmiddels na middernacht geworden en we bekijken in Motel6 ernaast nog snel even onze fotoresultaten.

Toch enigszins tevreden sluiten we rond 00:45 uur onze zeer vermoeide ogen.

Het weesrbeeld in het eerste uur.

Ook deze tour deze we even Greensburg aan.

Bui nummer nummer 1 komt tot ontwikkeling.

Van afstand is een de kern goed te zien.

Maar meer dan alleen veel regen geeft hij niet.

Sean Casey is ook paraat.

Een mooi graanveld als voorgrond.We wachten de bui voor de derde keer op.

Het aantal chasers per bui wordt elk jaar groter!

Een hoogtepunt van de dag tijdenszonsondergang.

Mooie structuren met veel beweging.

Fisheye-overzicht van de wolkenkleuren.

Roelofs ontladingen door de voorruit genomen!

En nog een fraaie!

Berts Cloud9 promofoto met de Lightning Trigger.

En weer een met de 17 mm groothoek!

Roelof maakt een mooie van de wegtrekkende bui.

Na een half uur hierna doofde de bui helaas snel uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten