vrijdag 13 mei 2011

Woensdag 11 mei: van Great Bend, NE naar Hays, KS (546 mi / 873 km)

Vandaag dus een spannende chase-dag!

George gebruikt Berts t-shirtopdruk van de staat Kansas als uitleg bij de briefing om 10:00 uur. Er is door NOAA in west-Kansas een groot gebied als 'Severe chance of supercells en large hail' uitgeroepen en een 10% kans op tornado's! We hoeven dus niet ver te rijden (denken we) en na een ontbijt rijden we om 12:00 uur naar het zuidwesten.
Het begint zowaar te regenen (de eerste druppels van de tour) uit de 'overcast sky' en we zien nog een mooie 'Whales Mouth' over Great Bend hangen. Dit is het koufront dat eerst nog moet wijken, waarna er hopelijk een opklaringsgebied voor opwarmming moet gaan zorgen. Deze opwarming moet voor de 'boost' in de namiddag gaan zorgen, zodat tijdens het 'Witching Hour' (rond 18:00 uur) buien tot supercell kunnen gaan exploderen.
We rijden naar Kinsley, KS en wachten daar twee uur op de ontwikkelingen. We doden de tijd met tankstationsnacks, American football, rondje (slaap)dorp en een mooie Kleine Kring om de Zon.
Het is inmiddels weer helemaal opgeklaard. Om 14:00 uur besluit Charles nog westelijker te rijden (Dodge City). Vanuit daar zien we noordelijke in de blauwe lucht de eerste Cumuli opbollen. De temperatuur loopt op naar 73 graden F en het dauwpunt ligt rond de 50. De zogenaamde 'Dry Line' ligt noordelijker. Helaas wordt wel bij een update de 'Tornado warning' van 10% naar 5% verlaagd.
Over de I83 North rijden we naar Colby en zien we een nieuwe bekende op de weg: de TIV2 en gevolg met jawel... Sean Casey! Ook hij is in een van de 'Taget Areas' te vinden' en rijdt toevallig achter ons aan.
Bij een tanksstation in Colby zien we op enkele echo's in Colorado op de radar verschijnen (ja, het internet werkt nu ook in onze bus) en rijden naar het westen de bui in. Na een afsllag worden we getroffen door 'dime-size hail' en rijden over een witte hagelweg.
De bui heeft een mooie scherpbegrensde basis gekregen en er is rotatie te zien, een goed teken. Voor een goed overzicht besluit Charles zijn bus op een dirt (inmiddels modder) road te sturen, maar dat loopt verkeerd af, want hij slipt de berm in en komt vast te zitten! Dus komt John met zijn 'four wheel drive' de bus weer vlot trekken en we kunnen weer verder.
Na een half uur in het verduisterde landschap te hebben gereden, trekken we om de bui heen en zien we aan de achterkant een indrukwekkende 'updraft' met veel 'inflow'. Na een fotostop op een eenzame weg, besluiten we de onheilspellende bui te verlaten en aan de lange terugweg te beginnen, want het wordt al aardig donker en de potentiele tornadokans is eigenlijk voorbij.
Het was beslist een spannende bui, maar een tornado liet zich dus helaas niet zien. Er komen overigens wel meldingen binnen van enkele zwakke tornado’s in Nebraska.
We hebben nog zo'n 150 miles voor de boeg, want Hays, KS is de eindbestemming. Om 23:00 uur gooien er snel nog een 6 inch Subway naar binnen en  komen we vermoeid maar voldaan de Motel6 binnen. Dan is het nog even fotobloggen en om 00.30 uur hebben we het wel gehad. Morgen is er alweer een lange rit voor de boeg en om 08:00 uur is de verzameltijd. Missouri staat op het programma! De wekker gaat dus om 06:30 uur af! Ja, chasen kan vermoeiend zijn...Grapjurk Charles probeert de nieuwe webcam uit.

Een fraaie 'Whales Mouth' wolkenmassa.

De Kleine Kring door de koufront-Cirrus.

Wachten op ontwikkelingen bij het tanstation.

Andrea, Mike en Roelof bij de laptop.

We rijden noordelijk naar de 'Dry line' met Cumuli.

De TIV2 met gevolg zit achter ons aan...

...en haalt ons in bij Colby, KS.

De Cumuli beginnen zich te ontwikkelen!
De cellen in Colorado komen ons tegemoet.


Achterkant met 'Wall cloud' van de eerste bui.


Een hagel-idioot waagt het buiten de bus! ;-))


In enkele minuten een witte weg.

Prachtige 'Updraft' met groothoek.

Een laatste blik op de omvangrijke, wegtrekkende bui.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten