vrijdag 13 mei 2011

Donderdag 12 mei: van Hays, KS naar, Lincoln, NE (565 mi / 904 km)

Volgens de planning rijden we richting Oost-Kansas, waar een ‘Slight risk aera’te vinden is.
Na ‘breakfast at Perkins’ draaien onder een staalblauwe lucht de I70-Oost op en via Salina en Topeka, bereiken we na vele uren de staatsgrens bij Kansas City. We schrijven staat nummer 6 op de lijst en besluiten bij een BP tankstation even na Kansas City te wachten voor NOAA-updates.
Het is veel vochtiger geworden en dat is een goed teken. Toch besluit Charles om meer naar het noorden te rijden, want daar ontstaan inmiddels enkele celletjes en is er meer ‘Wind shear’, wat gunstiger is voor het ontstaan van roterende buien.
Over de I29-Noord rijden we door Missouri (door chasers ‘Misery’ genoemd omdat het landschap erg heuvelachtig en bosrijk is) naar staat nummer 7 op de lijst: Iowa (en dat in slechts 5 dagen!!).
Op de radar poppen westelijk grotere echo's op en we geven gas bij om deze in te halen want ze bewegen traag van ons af in noordnoordwestelijke richting.
We slaan links af Nebraska in, richting Lincoln. Eenmaal daar zien we de prachtige ‘towers’ voor de Zon omhoog schieten. Er wordt een fotostop ingelast en daarna snel weer door. We kiezen een solitaire cel uit en zien een fraaie donkere massa met CC-ontladingen op ons afkomen.
Een watermassa overspoeld de bus, maar een echte ‘wall cloud’ vormt zich helaas niet. We spotten wel een kleine ‘Funnel cloud’ maar deze verdwijnt weer na 2 minuten.
In de regen proberen Roelof en ik onze Lightning Triggers uit en deze werken veel te goed, want gemiddeld elke seconde triggert hij een foto. Op enkele frames staat een bliksem tussen de dreigende grijze lucht afgebeeld. Een vette CG slaat in op 500 meter afstand en een oorverdovende donder is het gevolg.
Een tweede fotostop ver voor de bui uit levert een prachtig overzicht op met roze en paarse kleuren in de wolk. Helaas zijn het voor 95% onzichtbare CC-ontladingen, zodat er weinig concreets op de foto komt.
Rond 20:30 uur is het al aardig donker geworden en we rijden door de bui naar Lincoln, NE. Om 21:30 uur stoppen we bij de door Charles geboekte Motel6 en 'dineren' we in de toko ernaast met een flink bord hamburgers. Met weer een lange ‘Travel/chase-day’ achter de rug proberen we op ons kamer onze blogachterstand in te halen, maar helaas... de blogger.com site is uit de lucht. Dan maar foto’s selecteren en bewerken en morgen maar opnieuw proberen. Om 00:00 uur sluiten we onze luiken...


Het is zo'n 4 uur rijden naar Missouri.


Roelof is live op de webcam vanuit de andere bus.


We schrijven staat nummer 6 op onze lijst!

Net voorbij Kansas City wachten we in spanning af...

We rijden over de I29-Noord staat nummer 7 binnen.

De lange dagen eisen zijn tol op voor Gary en Charlie.

We worden beloond met prachtige 'Towers'.

De exploderende bui ontwikkeld zich. 

Rik en Bert zien de cel fantastisch aangroeien.

Mede-tourgangers zien de bui onweer genereren. 

Oppassen, want blikseminslag is ''Killer number one!''

Enkele minuten voordat de bui ons zal overspoelen...

De Lightning Trigger werkt prima!

Charlie en Rik proberen een ontlading te vangen.1 opmerking:

 1. Mooie foto's jongens. Ik hoop echt dat jullie een tornado gaan scoren....... Ikzelf heb nu ook gave bliksemfoto's gemaakt met de lightning trigger; jawel.... voor het eerst gebruikt.. Het heeft redelijk geonweerd in de nacht van 10 op 11 mei, en paar leuke plaatjes geschoten....
  Afijn, zet hem op.....
  (tenauw...tenauw...........netzomakkelijk(2x)

  Groetjes,

  Boelie

  BeantwoordenVerwijderen